Met auto naar buitenland
14 juni 2019

Met de auto naar het buitenland: handige weetjes en tips!

Vakantie met de auto op de planning staan? Als je naar het buitenland gaat, zijn er een aantal dingen handig om te weten. Per land kan dit verschillend zijn. Hieronder hebben wij voor een aantal populaire vakantiebestemmingen de belangrijkste tips op een rij gezet.

België

In de hoofdstad van België gelden strenge regels wat betreft milieuzones. Met een dieselauto van vóór 2001 en benzineauto’s van voor 1997 (Euroklasse 1 of ouder) mag je de milieuzone in Brussel niet meer in. Daarnaast ben je als buitenlandse automobilist verplicht om je te registreren voordat je Brussel in rijdt. Dit kan via: https://www.lez.brussels/. Mag jouw auto de stad niet in? Parkeer je auto dan aan de rand van milieuzone en neem de metro naar het centrum.

In Antwerpen is een lage emissiezone (LEZ). Hierbij geldt dat diesels van voor 2006 en benzineauto’s van voor 1992 de stad niet meer in mogen. Controleer of jouw auto de stad in mag. Dat kan via: https://lez.antwerpen.be/?Taal=NL

Duitsland

In Duitsland krijg je te maken met zogeheten umweltzones. Je mag daar alleen in rijden als je auto een milieusticker heeft. De milieustickers kun je kopen bij de ANWB. De stickers zijn o.a. verplicht in Berlijn, Keulen, Bonn en Münster. De volledige lijst met plaatsen waar een sticker verplicht is en welke kleur, vind je hier: http://gis.uba.de/website/umweltzonen/.

In de winter naar Duitsland? Check dan eerst het weer. Bij winterse omstandigheden, zoals sneeuw en ijzel, zijn winterbanden namelijk verplicht.

Auto in de sneeuw

Rijden met winterse omstandigheden

Engeland

In Engeland dien je de koplampen van de auto deels af te plakken. Bij auto’s uit Nederland staan de lampen net een stukje anders, waardoor je hiermee in Engeland in de ogen van je medeweggebruikers schijnt. Dit is eenvoudig te verhelpen door de koplampen een stukje af te plakken.

Breng je een bezoek aan Londen? Let er dan op dat er doordeweeks een congestion charge geldt. Deze heffing geldt voor alle voertuigen. Daarnaast is er in London een Low Emission Zone (LEZ), dit is een milieubelasting voor zwaardere voertuigen in het gebied Groot-Londen.

Frankrijk

Ga je naar Frankrijk op vakantie? Denk er dan aan dat je altijd een alcoholtester in je auto meeneemt. Je krijgt overigens geen boete als je bij een eventuele politiecontrole geen test bij je hebt. Daarnaast is het ook verplicht om een veiligheidshesje en een gevarendriehoek bij je te hebben. Leg deze binnen handbereik, bijvoorbeeld onder je stoel.

Mocht je het aandurven om met de auto naar de binnenstad van Parijs te gaan, let er dan op dat je tijdig een milieusticker aanvraagt. Het centrum is een permanente milieuzone (Zone à Circulation Restreinte, ZCR). Om deze met je auto te betreden heb je een vignette Crit’Air nodig.

Handig weetje. In Frankrijk zijn veel tolwegen waar je soms vermoeiend lang in de rij moet staan. Je kunt een tolbadge aanschaffen waarmee je elektronisch kunt betalen. Het voordeel is dat je dan gebruik kan maken van aparte rijstroken bij tolpoorten. Scheelt je weer een hoop tijd! Deze tolbadge is ook te gebruiken voor Spanje en Portugal.

gevarendriehoek

Gevarendriehoek

Spanje

Er zijn diverse steden in Spanje met milieuzones. Bijvoorbeeld Madrid. Deze zijn ingericht om de luchtkwaliteit te verbeteren en meer ruimte te scheppen voor omwonenden. Deze milieuzones worden aangeduid met borden waarop staat ‘Area de prioridad residencial’ (alleen toegankelijk voor vergunninghouders).

In Spanje kun je, net als in Frankrijk en Portugal, een tolbadge gebruiken. Hiermee betaal je elektronisch op tolwegen. Er zijn aparte rijen voor de tolbadge, waardoor je sneller door de tolpoort heen rijdt. Voor het gebruik van de tolbadge betaal je €3 per maand, maar alleen in de maanden dat je de badge echt gebruikt. Daarnaast gelden uiteraard gewoon de toltarieven op jouw traject.

Oostenrijk & Zwitserland

Ga je met een caravan of aanhanger naar Oostenrijk of Zwitserland? Neem dan wielkeggen mee. In een auto of camper met caravan of aanhangwagen erachter zwaarder dan 750 kg is ten minste één wielkeg verplicht.

Een tip voor het rijden in de bergen. Rij de berg af in dezelfde versnelling als omhoog. Hierdoor remt de auto op de motor. Je voorkomt daarmee schade aan de remmen. Als je in een te hoge versnelling de berg af gaat, moet je steeds op de rem trappen. Dat ga je ruiken! Als je je voet van het gas haalt, moet de auto vaart minderen. Ga je dan nog steeds te hard? Schakel dan terug.

Ga je met een huurauto van Youcar naar het buitenland? Geef dan van tevoren aan naar welk land je reist en wij zorgen dat de juiste benodigdheden in de auto aanwezig zijn!

Terug naar het overzicht