Pexels mike b 215528
28 december 2022

5 routes voor een mooie winterwandeling

Heerlijke wandeling in winterwonderland

Een zomers briesje, zon op je gezicht en je kilometers door de natuur heen bewegen. Dat is waar de meeste mensen aan denken als ze denken aan wandelen. Wanneer het buiten grijs en grauw is, zelfs koud. Heb jij dan de neiging om op de bank onder een dekentje te kruipen? Wij nodigen je juist uit om je dikste sjaal en wanten uit de kast te halen en geheel winterklaar het witte landschap te trotseren. In dit blog geven wij je 5 routes voor een mooie winterwandeling.

Naast dat buiten zijn goed is voor je slaapritme. Zo krijg je de nodige vitamine D binnen en heb je ook nog meer kans om wilde dieren te spotten. Daarnaast is het ook gewoon idyllisch prachtig om vroeg in de ochtend over een Heiig landschap te slenteren waar alles is bedekt met een laagje vrieskou.

1. Hollands Duin

Totale route: 4 km, Zuid-Holland, Noordwijk

Houd je wel van strand maar niet zand tussen je tenen? Zoek dan deze winter de kust van Wassenaar tot Zandvoort op. Dit gebied is rijk aan bos, duin, uitgestrekte stranden en eindeloze zee. Daarnaast kun je er met een beetje geluk nog een vos of ree tegenkomen.

Spot bunker en strandpaal, ruik de zilte lucht, voel de winterzon op je wangen en warm je daarna op bij een strandtent of restaurantje met een warme kop koffie of chocolademelk (met slagroom.)

Foto: ANWB

2. Hoogveen

Totale route: 15 km, Drenthe, Hoogeveen

Deze route die geheel te volgen is aan de paaltjes trekt niet veel toeristen door de wat langere afstand, maar onderweg is er veel te zien en te horen. Een rijke natuurlijke omgeving met veel begroeiing in de vorm zandkammen, weidepiepers en tjiftjaf.

Maar waar je echt naar uit kunt kijken is het uitzicht. In deze wandeling ga je van Hoogeveen, waar Vincent van Gogh in 1883 voor 1 gulden per nacht sliep, naar Siberië via Steigsand en Zwartsharp. Het gebied bestond al in de prehistorie en was ooit een onbewoond gebied, vandaar de naam.

Foto: ANWB

3. De duinen van Zuid-Kennemerland

Totale route: 12 km, Noord-Holland, Santpoort-Noord

Nog meer strand, en een iets kortere route dan de vorige. Deze populaire wandeling door het Zuid-Kennemerland is het populairste in de herfst, maar ook in de winter is de wandeling adembenemend. Het duinzand vliegt je om de oren en als het een beetje vriest begeef je jezelf door een magisch winter wonderland doordat het bovenste laagje zand een wittere tint aanneemt

Foto: ANWB

4. Naar de jachtvelden van Oranje

Totale route: 10 km, Noord-Brabant, Breda

Aangelegd met dennenzaag uit Duitsland heeft dit bosgebied een heerlijke kerst-en-winter sfeer. Net onder Breda liet Graaf Hendrik III van Nassau aan het begin van de 16de eeuw een bos aanleggen. En wandeling met historie dus!

Het gebied is door de jaren ook gebruikt als jachtgebied door de prinsen van Oranje. Tijdens de wandeling passeer je het statige Kasteel Bouvigne van waaruit ze de jacht altijd van start ging.

Foto: ANWB

5. Heuvel op, heuvel af op de Mookerheide

Totale route: 10 km, Noord-Limburg, Mook

Tijdens deze wandeling klim en daal je, dus trek stevige schoenen aan. Je passeert boomwortels, kronkelpaadjes en holle wegen.

Ook deze route heeft historie, je passeert de plek waar de twee jongere broers van Willem van Oranje met hun legers in 1574 door de Spanjaarden in de pan werden gehakt. Daar is nu niks meer van te zien, er ruisen bomen en beekjes.

Op de Mookerheide en bij Zevendal is het landschap adembenemend met een vergezicht over de Maasvallei en het Duitse Reichswald.

Foto: ANWB

Auto huren?

Zoek je een geschikte auto voor je kerstvakantie of wandeling? Bekijk dan hier ons wagenpark. Onze huurauto’s worden altijd grondig gereinigd, voordat ze beschikbaar worden gesteld. Bij het reinigen krijgen de handgrepen, het bedieningspaneel en het stuur extra aandacht.

Terug naar het overzicht